Avamere võistlusjahi Grand Soleil 42R ja selle meeskonna lugu.

21.6.09

Suveöö Rahvaregatt 2009

... koosnes siis kahest sõidust. Päevane lühike proloog Tallinna lahel -- mõeldud lõbusõiduna ning purjetamise populariseerimiseks. Pardal 8 külalist ja 3-4 meeskonnaliiget. Selline päikeseline ja mõnus sõit.

Teine sõit on õhtune-öine, kestvusega ca 10 tundi. Põhivõistluse rada haarab navigatsioonilisi märke Tallinna, Kakumäe ja Muuga lahes ning Naissaart ja Prangli saart. Rada võib läbida vabal valikul kas päripäeva või vastupäeva. Raja ligikaudne pikkus generaalkurssi mööda on esimesele arvestusgrupile 65 meremiili.

Olime mõlemal korral teised. Proloogil sõitis meist papermini ZUXU, kapten Sarashkin (X-37), edestades meid kolme minutiga (korrigeeritud ajas). Pikas põhisõidus oline tänu mitmele tehnilisele viperusele taas teised, kaotades LadyBird'ile 10-tunnises sõidus 4 minutit.

Rada võis läbi sõita vastu- või päripäeva. Valisime päripäeva variandi, kõik teised peale LadyBird'i valisid teise suuna. Hiljem kuulsin, et Lady oli just meie järgi viimasel hetkel oma plaani muutnud, kuna oleme nende ainus konkurent. Ilmselt tegid õigesti. Ka meil oli huvitavam sõita. Finish öösel kella kahe paiku oli väga põnev, meid eraldas vaid pool paadipikkust. Korrigeeritud arvutusega nad siiski võitsid 4 minutiga.

Mis siis juhtus? Loodan, et kapten annab sellest vähe asjatundlikuma ülevaate, ega meil purunes vastutuule krüssul genoai soot ja allatuules jällegi spinni soot. Viga sai ka spinnaker ise. Lisaks oli paar probleemi vööris, mis iga kord andsid minuti-paar LadyBirdile edumaad. Sõidu erinevatel etappidel vedas meid alt elektroonika, Sisuliselt polnud meil õiget tuulesuunda, Juss ja soodimehed sõitsid pidevalt purjenööride järgi, et head kurssi hoida. Lisaks kadus ka mitmeks miiliks navigatsioonikompuuter, jättes meid täielikku black-out'i. Õnneks ilmus enne kriitiliste märkide võtmist pilt tagasi ja saime võistluse siiki edukalt lõpetada. Õppisime sellest mõndagi ning nüüd peame nõrgad kohad parandama.

Ilm oli aga superilus ning lõppkokkuvõttes oli tegu huvitava sõiduga, mis meile kõigile meelde jääb.

1 kommentaar:

Lemmi ütles ...

Suured tänud supervahva päeva eest!
See oli tõeliselt fantastiline elamus, mille kirjeldamiseks sõnadest ei jagu.
Alati valmis jälle kallutama : )