Avamere võistlusjahi Grand Soleil 42R ja selle meeskonna lugu.

28.6.09

Õige navigatsioonitarkvara otsingul

Audi Sport navigatsioonisüsteemi hulka kuuluvad:
  • PC sülearvuti + navigatsioonitarkvara + vektor-formaadis elektroonilised merekaardid, ühendatud NMEA 0183 kaudu purjetamisarvuti ja GPS-iga;
  • B&G Hercules 2000 purjetamisarvuti, el. kompass, sügavusmõõtja, tuulesuuna- ja kiirusemõõtja;
  • Furuno GP 37 GPS / plotter
B&G Hercules 2000/3000 ja Furuno seadmed on tuttavad kõigile tõsistele meresõitjatele. Kui me vaatame Volvo Ocean racer'itesse, siis näeme järgisi pilte mitmete sülearvutitega:



Millist riistvara/tarkvara ja merekaarte valida. Täna olen valinud järgmise komplekti:

Miks valisin SailCruiser tarkvara? Esiteks on see mõeldud justnimelt purjetamiseks. Paljud kasutavad erinevaid navigatsioonitarkvarasid, mis on mõeldud eelkõige mootorjahtidele, ei arvesta purjetamise eripäradega ega võimalda jahti peenhäälestada. Teiseks on SailCruiser väga kasutajasõbraliku kasutajaliidesega ning hästi programmeeritud. Kaarti nihutamine, suurendamine/vähendamine toimuvad kiiresti ja intuitiivselt. Kolmandaks maksab see vaid 300 € ning allalaetav netist (peale PayPaliga või krediitkaardiga ostetud võtme sisestamist aktiveerub). Lisaks tunnistab SailCruiser pea kõiki enamlevinud kaardiformaate: C-Map NT+, C-Map MAX, Maptech, NDI Digital Ocean, NOAA ENC S-57, QV, SoftChart, E-Topo.

Miks valisin Jeppessen C-Map MAX kaardid. Esiteks on need täpsed, teiseks on see tulevikukindel lahendus. Kui peaksime kunagi navigeerimistarkvara vahetama, siis saame C-Map MAX'i kasutada, neid toetavad enamus tarkvarasid.

Miks valisin Dell Latitude? Magneesiumisulamist korpus annab hea füüsilise vastupidavuse. 2GHZ protsessor ja ATI graafika enam kui piisava jõudluse ka nõudliku tarkvara kasutamisel. Sülekal on RS232 järjestikport, millesse saab ühendada Furuno GP 37 NMEA 0183 GPS väljundi või B&G Hercules 2000 NMEA 0183 liidese.

Tegelikult sõltub muidugi 90% sõidust heast meeskonnatööst, mitte onboard arvutist ja tarkvarast, aga selle viimase vindi saamiseks peab ka viimane hea olema.

2 kommentaari:

Dan ütles ...

Mast maha!
Dan (Mereblog)

Unknown ütles ...

tänud, Dan abi eest itaallastega asja-ajamisel. Tead, pidin tegema caa 5 telefonikõne ja saatma umbes samapalju meeldetuletusmeile 1 pv jooksul, enne kui asja jutti sain. Aga Alessandra tegi lõpuks ära...

Jaak