Avamere võistlusjahi Grand Soleil 42R ja selle meeskonna lugu.

14.7.10

Nõrk tuul - kahe esimese etapi märksõna



Muhu Väina I etapp, foto: Ester Vaitmaa, Delfi


Kui me kuulsime, et esimese päeva etapp on vaid 8 meremiili, kehitasid kõik imestusest õlgu. Tavaliselt läbitakse Muhu Väinas ühe päevaga ikka 60-90 meremiili -- nüüd vaid 8!!! Rada oli maha pandud Pärnu lahes, võtta tuli vaid 1 ülemine märk, mis siis 4 miili kaugusel stardijoonest.

Etterutates võib öelda, et seda esimese päeva ülilühikest võistlust läbisime ligi 3 tundi ning enamus võistlejaid ei mahtunud kontrollaja piiresse ning said disklaffi. Tuul mängis olulist osa - seda lihtsalt polnud piisavalt ning lõpuks pea-aegu üldse. Kui ikka suurima spinnakeriga on kiirus 2 sõlme ringis, siis pole see just kihutamine...

Juba esimesel päeval selgus kuum rühm, kes Muhu Väina ja Avamerepujetamise EMV medalit taga ajavad. Forte oli tuntult tugev oma ca 230-aastase summaarse purjetuskogemusega, meie kannul ja uus, kuuldavasti päris korraliku eelarvega Technonicol (X41, vana Bering'i/Lexuse tiim)meie kannul. Kontrollaja sisse mahtusid veel Ananda (varem Bering ja Lexus), Premium ja Katariina II.

Seega peale esimest päeva II koht. Hea algus!

Teise päev alguses tekkisid juba suured küsimused seoses tuulega. Vaja oli sõita ca 70 miili, ümber Kihnu saare Orissaarde. Pärnust välja sõites oli aga kohe paarisõlmene tuul vastu. Krüss Kihnu saareni võttis pea terve päeva. Peale Kihnut oli siiski spinnakerikurss ja ka tuul tõuses. Finišiaeg oli võitjal Fortel siiski üks tund üle ööpäeva. Meie kümme minutit hiljem, Technonicol veerand tundi peale meid. Superüllatajaks siiski tuli Katariina II, keda poleks osanud kartagi, sest ligi tunni ja ca 7-8 miili jäänuna, polnud teda lihtsalt nähagi. Ümberarvestatud ajas aga läksid nad plaksti Fortest 40 sekundit ette!!!

Peale II etappi oleme II positsioonil, 5 punktiga, juhib Forte, kellel 3 punkti.

Kommentaare ei ole: