Avamere võistlusjahi Grand Soleil 42R ja selle meeskonna lugu.

23.8.10

Mandatum Life Helsinki-Tallinn Race 2010


START Helsingist reedel kell 18.10, ja Finish Pirital öösel 01.02, rada kokku ca 46 miili. Osalejaid üle 170!!

Tegelikult polnud me veel kuni kolmapäevani kindlad kas me sinna ikka läheme, sest põhimeeskond oli suhteliselt hõivatud ja tuult lubas ka sellist tobedat, et midagi head poleks seal tulnud. Aga nagu eelpool öeldud siis stardis me lõpuks olime.

Sõit ise kulges suhteliselt trammis, alates Helsinki majakast asus Amserv seda juhtima, aga konkurendid tihedalt kannul. Amservile kahjuks aga selline poolkõva sõit ei istu, sest sellistel kurssidel on kõik paadid suhteliselt võrdse käiguga ja meil on raske välja sõita piisav edumaa, et tagada esikoht ka pärast ümberarvutusi.

Tallinna Madala juures tuli aga korra Muuga poole keerata ja spinn läks üles. Arvestades, et meid oli laevas 8 + noor Magnus Harjak, ning sellest 8st olid põhimeeskonna liikmed vaid 5 siis oli kõigile suur üllatus, et manöövrid toimusid perfektselt :)

Spinniga saime kihutada ca 5 miili, kiirus oli vahepeal kuni 12 sõlme. Muuga all olime me veel esimesed, Lady Bird taga umbes 2 minutiga. Sealt tuli nüüd tagasi krüssata Aegna alla ja siis ümber Aegna otse Piritale. Aga siis see juhtus, kusagil kottpimedas sõitis Lady Bird meist mööda, tõenäoliselt võitis ta sellega et hoidis rohkem Aegna alla. Pärast Aegnat oli aga jälle suhteliselt trammikas koju ja Lady Bird jäigi meist ette, sest meil polnud enam kuidagi võimalik oma esikohta tagasi võita.

Ja nii me siis jäimegi kokkuvõttes viiendaks, aga põhjust viriseda pole sest külalismeeskond ei eksinud ja meie paat pole sellistel kurssidel kunagi tulemust teinud.

Kahju oli aga sellest, et meie Soome konkurent "Lexus" starti ei jõudnud. Nimelt olid nad endal neljapäeval kiilu alt ära sõitnud!! Kurb, väga kurb...olen meie paadis seda pidevalt kartnud ja just sellepärast oleme me pidanud kõiki madalike ja karisid senimaani nii väga kartma. Nimelt on meie ja Lexuse kiil disainitud sedasi, et viimased 70cm on seest tühi ja piisab väiksemastgi kõksust, et kogu hooaeg lõppenuks tunnistada. Aga õnneks pole meie navigaator senimaani eksinud ja mõtetuid riske pole me ka võtma läinud.

Nüüd siis on jäänud ainult veel Tallinn MV, mis toimuvad oktoobri alguses ja pärast seda paat jälle talvekorterisse - uskumatu kuidas aeg lendab!

Amservi Sailing Team

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

kui kivi kardad ei saagi esimesena sadamasse
lihtne